Waarom hebben vrouwen van nature meer lichaamsvet?

Het extra vet dat vrouwen hebben, dient een doel. Een bepaalde hoeveelheid vet is essentieel voor de ovulatie en de menstruatie en daarom voor het krijgen van kinderen.
Als het lichaamsvetpercentage van een vrouw onder ongeveer 17 procent daalt en haar BMI onder de 18 zakt, loopt ze het risico dat ze niet meer menstrueert. Vrouwen hebben de neiging om vet rond de heupen en dijen op te slaan, wat in een vroeger tijdperk op de lange termijn energie leverde voor zwangerschap en borstvoeding als voedselvoorraden laag waren.
Een andere reden waarom vrouwen vet hebben, is om mannen aan te trekken. Vet rond de heupen, dijen en borsten geeft de vrouw het klassieke, ronde zandloperfiguur waarvan wordt gezegd dat mannen er zo van houden. Het is pas sinds kort dat vrouwen graag dunnen willen zijn. Goed verdeeld vet zorgt dus voor aantrekkingskracht en het overleven van een ras.
Het vetpercentage en de verdeling van het vet bij vrouwen lijkt te worden gecontroleerd door het hormoon oestrogeen. Opvallend is dat mannen als ze oestrogeen krijgen toegediend in het kader van een geslachtsverandering extra vet rond heupen en dijen ontwikkelen.